Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024
Δραστηριότητες
 - Εκδηλώσεις
 - Συνεργασίες
 - Πρακτική Άσκηση Φοιτητών
 - Επίσκεψη στο Κ.Μ.Σ.
 
Αρχείο Προφορικής Παράδοσης

Χρηματοδότηση
- Υπουργείο Πολιτισμού
- Χορηγοί
   Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος 
   Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ.
   Ωνάσης 
   N. Demos Foundation 
   Κληροδότημα Παγκείου
   Επιτροπής 
   Ίδρυμα Μποδοσάκη 
   Ίδρυμα Ιωάννου Φ.  
   Κωστοπούλου 
   Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 

:: Αρχείο Χειρογράφων

Oι χειρόγραφες εργασίες των προσ­φύγων, ταξινομημένες γεωγραφικά, μπορούν σήμερα να ενταχθούν στην "προφορική ιστορία". Η πλειοψηφία των χειρογράφων συντάχθηκαν μετά το 1922 από πρόσφυγες στο χώρο υποδοχής κατόπιν προτροπής των συνεργατών του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών.

Η συλλογή συνεχίζει να εμπλουτίζεται: από τη δεκαετία του ΄70 και εξής, οι ίδιοι οι πρόσφυγες και οι απόγονοί τους παραχώρησαν χειρόγραφα αυτοβούλως στο ίδρυμα.

Σήμερα υπάρχουν στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών κατατεθειμένα 504 χειρόγραφα, από όλες τις περιοχές της Μικράς Ασίας καταταγμένα και αυτά κατά την γεωγραφική έννοια που διέπει το Αρχείο Προφορικής Παράδοσης. Στο σύνολο περιλαμβάνονται περίπου 40 χειρόγραφα που χρονολογούνται προ του 1922, ορισμένα από τα οποία συντάχθηκαν το 19ο αιώνα από λόγιους Μικρασιάτες και τοπικούς ιστοριοδίφες. (Βλ. Κατάλογο στο Ιωάννα Πετροπούλου "Χειρόγραφα πριν το 1922 στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών", Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, τόμ. Β', 1980).

 


 

 

 Το παρόν έργο συγχρηματοδοτήθηκε σε ποσοστό 75% από το Ευρωπαικό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 25% από Εθνικούς Πόρους. Η όλη Πράξη εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

KΕΝΤΡΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ©, 2012
Κυδαθηναίων 11, 105 58 Αθήνα - Τηλ.:2103239225 - Fax: 2103229758 - e-mail: info@kms.org.gr - e-mail Βιβλιοθήκης: library@kms.org.gr
powered by Omega Technology 2011