Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024
Δραστηριότητες
 - Εκδηλώσεις
 - Συνεργασίες
 - Πρακτική Άσκηση Φοιτητών
 - Επίσκεψη στο Κ.Μ.Σ.
 
Αρχείο Προφορικής Παράδοσης

Χρηματοδότηση
- Υπουργείο Πολιτισμού
- Χορηγοί
   Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος 
   Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ.
   Ωνάσης 
   N. Demos Foundation 
   Κληροδότημα Παγκείου
   Επιτροπής 
   Ίδρυμα Μποδοσάκη 
   Ίδρυμα Ιωάννου Φ.  
   Κωστοπούλου 
   Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 

:: Εκδόσεις στην καραμανλίδικη γραφή
Τα καραμανλίδικα βιβλία, γραμμένα στα τουρκικά με ελληνικούς χαρακτήρες, εκδόθηκαν από τους Ορθοδόξους τουρκόφωνους πληθυσμούς της Μικράς Ασίας στα μεγάλα τυπογραφεία της Βενετίας, της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης. Σήμερα αποτελούν αντικείμενο ενδιαφέροντος των ειδικών, ελλήνων και ξένων, ερευνητών.

Το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκδοτική παραγωγή των τουρκόφωνων Ορθοδόξων, ήδη από τη δεκαετία του 1950. Υπό την αιγίδα του, καταλογογραφήθηκε η εκδοτική παραγωγή πέντε αιώνων. Οι συνεργάτες του Κέντρου, Eu. Dalleggio και S. Salaville, εξέδωσαν το
Karamanlidika. Bibliographie analytique d’ouvrages en langue turque imprimés en caractères grecs (1584-1900), τόμ. Ι-ΙΙΙ. Το έργο συνέχισε η Ευαγγελία Μπαλτά, τη δεκαετία του '80, δημοσιεύοντας άλλους τρεις τόμους στη σειρά εκδόσεων του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών. Με τη βιβλιογραφική αυτή συμβολή, τα όρια της καταγραφής επεκτάθηκαν έως και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα.

Η καραμανλίδικη βιβλιοθήκη του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, με την αγορά της συλλογής του Ιορδάνη Παμπούκη, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες διεθνώς συναγωγές της ειδικής αυτής γραμματείας (αριθμεί περί τους 320 τίτλους).

 

 

 Το παρόν έργο συγχρηματοδοτήθηκε σε ποσοστό 75% από το Ευρωπαικό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 25% από Εθνικούς Πόρους. Η όλη Πράξη εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

KΕΝΤΡΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ©, 2012
Κυδαθηναίων 11, 105 58 Αθήνα - Τηλ.:2103239225 - Fax: 2103229758 - e-mail: info@kms.org.gr - e-mail Βιβλιοθήκης: library@kms.org.gr
powered by Omega Technology 2011