Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
Δραστηριότητες
 - Εκδηλώσεις
 - Συνεργασίες
 - Πρακτική Άσκηση Φοιτητών
 - Επίσκεψη στο Κ.Μ.Σ.
 
Αρχείο Προφορικής Παράδοσης

Χρηματοδότηση
- Υπουργείο Πολιτισμού
- Χορηγοί
   Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος 
   Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ.
   Ωνάσης 
   N. Demos Foundation 
   Κληροδότημα Παγκείου
   Επιτροπής 
   Ίδρυμα Μποδοσάκη 
   Ίδρυμα Ιωάννου Φ.  
   Κωστοπούλου 
   Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 

 

Περιοδική Επιστημονική Έκδοση

Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών

Τόμος Εικοστός Δεύτερος





Με την έκδοση του εικοστού δεύτερου τόμου, το Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών συμπληρώνει μια διαδρομή μισού σχεδόν αιώνα επιστημονικής παρουσίας στην ελληνική πνευματική ζωή, αλλά και στην εξειδικευμένη διεθνή ενασχόληση με τα πολλαπλά ζητήματα μελέτης της Μικράς Ασίας.

Ο τόμος είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Ακαδημαϊκού Κώστα Κριμπά, ο οποίος πρόσφερε τις υπηρεσίες του από το 2002 στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών ως μέλος και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και πρόεδρος της συνακτικής επιτροπής του Δελτίου Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών. Για την πολυσχιδή προσωπικότητα και το έργο του γράφουν οι: Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, Ανδρέας Καραμάνος και Λευτέρης Ζούρος. 

Τα περιεχόμενα του τόμου συγκροτούν δώδεκα άρθρα, βιβλιοκρισίες και σχολιασμένη έκδοση υλικού από το Αρχείο Προφορικής Παράδοσης. Τα περισσότερα κείμενα συνοδεύονται από σχετικό εικονογραφικό υλικό.




Δελτίο Τύπου







ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ


   Το Κέντρο Μικρασιάτικων Σπουδών προκηρύσσει προς πλήρωση τη θέση του Προϊσταμένου του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου της Μέλπως Μερλιέ. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να διαθέτουν σπουδές και διδακτορικό δίπλωμα στο πεδίο της εθνομουσικολογίας/μουσικολογίας, με ειδικότητα τόσο στην ευρωπαϊκή μουσικολογία όσο και στην μελέτη της παραδοσιακής ελληνικής μουσικής, δημοτικής και βυζαντινής. Θα συνεκτιμηθεί επίσης στα απαιτούμενα για την κατάληψη της θέσης προσόντα αποδεδειγμένη εμπειρία των υποψηφίων σε επιτόπιες εθνομουσικολογικές έρευνες και τεκμηριωμένη εμπειρία σε αναλυτικές μουσικές καταγραφές και στη μορφολογία της παραδοσιακής μουσικής, όπως και εξοικείωση με τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογικών εφαρμογών τόσο στη διαχείριση όσο και στην προβολή του μουσικολογικού υλικού.

   Η θέση είναι πλήρους απασχόλησης με φυσική παρουσία στα γραφεία του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών. Αιτήσεις για τη θέση μπορούν να υποβάλλονται στα γραφεία του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, Κυδαθηναίων 11 (105 58 – Αθήνα) ή ηλεκτρονικά στο info@kms.org.gr και πρέπει να συνοδεύονται από αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα, αντιπροσωπευτικά δείγματα μουσικολογικών εργασιών του υποψηφίου και δύο συστατικές επιστολές. Αιτήσεις γίνονται δεκτές έως 30 Ιουνίου 2023.





Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

ΛΑΜΨΗ · ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ · ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ · ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Η μεγάλη επετειακή έκθεση «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ Λάμψη · Καταστροφή · Ξεριζωμός · Δημιουργία», στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, έχει υποδεχθεί μέχρι σήμερα πάνω από 28.000 επισκέπτες, από τους οποίους 3.696 παιδιά όλων των ηλικιών. Παράλληλα, στο πλαίσιο της έκθεσης έχουν πραγματοποιηθεί 104 εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για σχολικές ομάδες, οικογένειες αλλά και για επισκέπτες με δυσκολίες πρόσβασης, καθώς και 203 ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό και για οργανωμένες ομάδες.

Η συνεχής αυξανόμενη προσέλευση και το ενδιαφέρον των επισκεπτών οδήγησαν σε κοινή απόφαση μεταξύ των φορέων που συμπράττουν στην οργάνωση της έκθεσης, δηλαδή του Μουσείου Μπενάκη και του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, να παραταθεί η διάρκειά της έως την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023.





ΕΚΔΗΛΩΣΗ

20/01/2023 στις 19:00

Τέσσερα βιβλία για τη Μικρά Ασία.

Μνήμες, μαρτυρίες και αναστοχασμοί.


Στις 20 Ιανουαρίου 2023, στις 19:00, το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζουν τέσσερα βιβλία για τη Μικρά Ασία. Η ιστορία συναντά τη λογοτεχνία μέσα από δύο βιβλία-μαρτυρίες, ένα αυτοβιογραφικό αφήγημα και μια συλλογή διηγημάτων.

 Οι Ιωνικές Μνήμες του Ευάγγελου Δρακόπουλου και το Εγώ, ο Μανώλης Αξιώτης. Η περιπετειώδης ζωή του ήρωα των «Ματωμένων Χωμάτων» του Μανώλη Αξιώτη, είναι κείμενα αυτοβιογραφικά που μιλούν για τη ζωή στη Μικρά Ασία, για το τραύμα του πολέμου, καθώς και για την οδυνηρή διαδικασία της εγκατάστασης στην Ελλάδα. Το μόνο της ζωής τους ταξίδι. Μικρά Ασία. Οδοιπορικό σε πόλεμο και σε ειρήνη του Ηλία Μαγκλίνη διερευνά πτυχές των εμπειριών από τη συμμετοχή του παππού τού συγγραφέα στη Μικρασιατική Εκστρατεία, ενώ το Γκιάκ του Δημοσθένη Παπαμάρκου αφηγείται ιστορίες Αρβανιτών φαντάρων που μετά τον πόλεμο επιστρέφουν στον τόπο τους, τη Λοκρίδα, φέροντας ανυπέρβλητα ψυχικά τραύματα.





ΝΕΑ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ


Σκέψεις και Δοκίμια


Το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και το Μουσείο Μπενάκη, λίγο πριν το τέλος της χρονιάς που σηματοδοτεί την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, συμπληρώνουν το τιμητικό αφιέρωμα που ετοίμασαν με τη νέα επετειακή έκδοση «Μικρασιατικός Ελληνισμός: Σκέψεις και Δοκίμια».

Ο τόμος αυτός, που συνοδεύει, μαζί με τον ομώνυμο κατάλογο, την επετειακή έκθεση «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία», περιλαμβάνει 32 κείμενα διακεκριμένων ιστορικών και άλλων ερευνητών από την ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα και αναδεικνύει πτυχές της ιστορίας του ελληνισμού στην Μικρά Ασία έως την  Έξοδο και την εγκατάστασή του στην Ελλάδα.

Η θεματολογία εκτείνεται σε πεδία ιστορίας, πολιτικής, οικονομίας, θεολογίας, κοινωνιολογίας, λαογραφίας. Αναλύονται επίσης θέματα ιστορίας της τέχνης, λογοτεχνίας, μουσικής αλλά και αθλητισμού. Αναπτύσσονται σκέψεις και προβληματισμοί, ακόμη και προσωπικά βιώματα, πάνω στα ζητήματα της ανταλλαγής πληθυσμών, της προσφυγικής αποκατάστασης και ενσωμάτωσης. Τέλος, σκιαγραφούνται το έργο της Μέλπως Μερλιέ και ο ρόλος του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών στην καταγραφή και στη διάσωση της προσφυγικής μαρτυρίας.


Την
επιμέλεια της έκδοσης έχει η Εβίτα Αράπογλου, Ιστορικός Τέχνης, Μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη και Αντιπρόπεδρος του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών.







Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

ΛΑΜΨΗ · ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ · ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ · ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

 Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138

15/09/2022 – 12/02/2023

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών παρουσιάζουν το χρονικό του μικρασιατικού ελληνισμού μέσα από την έκθεση «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ Λάμψη · Καταστροφή · Ξεριζωμός · Δημιουργία».

 Περισσότερα από 1.100 εκθέματα και πάνω από 500 φωτογραφίες ζωντανεύουν την ακμή του ελληνισμού πριν τους διωγμούς, τη δραματική περίοδο 1919-1923 καθώς και την εγκατάσταση και ενσωμάτωση στην Ελλάδα.



Διάλεξη "Η Ευρώπη στις Φλόγες: Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος και τα
Ευρωπαϊκά του Πλαίσια, 1918-1923"



Την Τρίτη 1η Νοεμβρίου στις 19:00 το Μουσείο Μπενάκη και τον Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών διοργανώνουν τη διάλεξη: "Η Ευρώπη στις Φλόγες: Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος και τα Ευρωπαϊκά του Πλαίσια, 1918-1923" με καλεσμένο ομιλητή τον Robert Gerwarth, Καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας και Διευθυντή του Κέντρου Πολεμικών Σπουδών του University College του Δουβλίνου.

Στη συζήτηση συμμετέχει ο Δημήτρης Καμούζης, Ιστορικός – Ερευνητής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, ενώ την εκδήλωση συντονίζει ο Τάσος Σακελλαρόπουλος, Ιστορικός - Υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη.

Η διάλεξη διερευνά τη φρίκη του Ελληνοτουρκικού Πολέμου του 1919-1922 στο ευρύτερο ευρωπαϊκό του πλαίσιο. Από το επίσημο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου το 1918 και τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι - στην πλειονότητά τους άμαχοι - χάθηκαν στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα διακρατικών ή εμφυλίων πολέμων, επαναστάσεων και αντεπαναστάσεων. Πολλοί ακόμη εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους ή πέθαναν από ασθένειες και υποσιτισμό. Ο Μεγάλος Πόλεμος είχε ανοίξει τις πύλες για πολιτικές και εθνικές επαναστάσεις, καθώς οι παραδοσιακές αυτοκρατορίες εξαφανίστηκαν από τον χάρτη και νέα επίδοξα έθνη-κράτη πήραν τη θέση τους. Οι κληρονομιές αυτής της καταστροφικής περιόδου στην ιστορία ήταν ορατές για τα επόμενα χρόνια, καθώς οι εξαθλιωμένοι πρόσφυγες και οι τραυματισμένοι επιζώντες των «πολέμων μετά τον πόλεμο» προσπάθησαν να κατανοήσουν τον κόσμο που άλλαζε γύρω τους.

Διάρκεια εκδήλωσης 90'

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά χωρίς μετάφραση.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, Πειραιώς 138.






 Πρόσκληση
To Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)
και το Σωματείο «Φίλοι του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών»,
σας προσκαλούν σε ένα διήμερο εκδηλώσεων με θέμα:

Η Μουσιική ως Γέφυρα Μνήμης
Διαπολιτισμικοί και διαγενεακοί διάλογοι
στο τοπίίο του προσφυγιικού Πειιραιιά


Πριν από εκατό χρόνια, το 1922-23, η Μικρασιατική Καταστροφή και η συνθήκη της Λωζάννης υποχρέωσαν σε προσφυγιά έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Η έλευση των προσφύγων συνδέεται, μεταξύ άλλων, με την πολιτισμική δημιουργία και την ανάδυση ενός συνόλου καθημερινών πρακτικών που έφεραν σε διάλογο το «εκεί» με το «εδώ». Το έργο «Η μουσική ως γέφυρα μνήμης – διαπολιτισμικοί και διαγενεακοί διάλογοι στο τοπίο του προσφυγικού Πειραιά», εξετάζει τη σχέση εκτοπισμού, μουσικής δημιουργίας και αστικού τοπίου στον Πειραιά των αρχών του 20ου αιώνα και του σήμερα. Διερευνούμε τις διαπλοκές ανάμεσα στον τόπο, τη μνήμη και την κουλτούρα, επιχειρώντας τη σύνδεση του Πειραιά με άλλους τόπους πέρα από αυτόν, ενώ παράλληλα, η μουσική, ως τελεστική τέχνη, αναδεικνύεται ως διαχρονικό εργαλείο διαπολιτισμικής αλληλεπίδρασης των ανθρώπων.

Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν:
Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Εκτοπισμός, πόλη και διαπολιτισμικοί διάλογοι»
Σάββατο 14 Μαΐου, ώρα 10.00 - 14.30 (online μέσω zoom).
Για εγγραφή πατήστε εδώ.

Μουσικός-ιστορικός περίπατος στη Δραπετσώνα με αφηγήσεις για την πολυδιάστατη ιστορία της.
Κυριακή 15 Μαΐου, ώρα 11.00.
Δήλωση συμμετοχής (προαιρετικά): ikariti@eliamep.gr, 210 7257 110

Για πληροφορίες καλέστε την
κα Ιουλία Καρίτη στο τηλέφωνο 210 7257 110
Email: ikariti@eliamep.gr

Μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα εδώ.













ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ: Ηλίας Βενέζης,
Η «Κιβωτός» του Μικρασιατικού Ελληνισμού

Δείτε τη νέα έκδοση





Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

ΛΑΜΨΗ · ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ · ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ · ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

 Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138

15/09/2022 – 12/02/2023


Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

ΛΑΜΨΗ · ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ · ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ · ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

 Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138

15/09/2022 – 12/02/2023


Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

ΛΑΜΨΗ · ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ · ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ · ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

 Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138

15/09/2022 – 12/02/2023


Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

ΛΑΜΨΗ · ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ · ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ · ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

 Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138

 

 



Το παρόν έργο συγχρηματοδοτήθηκε σε ποσοστό 75% από το Ευρωπαικό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 25% από Εθνικούς Πόρους. Η όλη Πράξη εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

KΕΝΤΡΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ©, 2012
Κυδαθηναίων 11, 105 58 Αθήνα - Τηλ.:2103239225 - Fax: 2103229758 - e-mail: info@kms.org.gr - e-mail Βιβλιοθήκης: library@kms.org.gr
powered by Omega Technology 2011