Read the article in English: https://www.kms.org.gr/en/news/summerseminar2025eng/
Το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών αποχαιρετά τους φοιτητές του θερινού σεμιναρίου (Asia Minor Travel Seminar), οι οποίοι επί τρεις εβδομάδες μελέτησαν το Αρχείο Προφορικής Παράδοσης, επισκέφθηκαν μουσεία και φορείς και ταξίδεψαν στον Πόντο, αναζητώντας τα ίχνη των ελληνορθόδοξων κοινοτήτων της Μικράς Ασίας.
Στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου, φοιτητές από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά παρακολούθησαν διαλέξεις από το ερευνητικό προσωπικό του Ιδρύματος και εξοικειώθηκαν με το Αρχείο του. Επισκέφθηκαν το Μουσείο Μπενάκη, όπου ξεναγήθηκαν από την Δρ. Άννα Μπαλλιάν και τη Μάρα Βερύκοκου, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και το Μουσείο «Φιλιώ Χαϊδεμένου». Περιηγήθηκαν σε προσφυγικές γειτονιές και συνομίλησαν με ανθρώπους τόσο εντός όσο και εκτός του ακαδημαϊκού χώρου.
Στο δεύτερο μέρος του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν ένα επταήμερο οδοιπορικό στον Πόντο. Ξεκινώντας από την Τραπεζούντα, επισκέφθηκαν τα σημαντικότερα ιστορικά κέντρα όπου άνθισε ο μικρασιατικός ελληνισμός και ήρθαν σε άμεση επαφή με το πολυεπίπεδο παρελθόν της περιοχής.
Ο Καθηγητής Τομ Παπαδημητρίου (Stockton University) και ο Ακαδημαϊκός Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης είχαν την ακαδημαϊκή επιμέλεια του προγράμματος. Συνοδοιπόροι των φοιτητών στην πρώτη φάση του σεμιναρίου υπήρξαν οι ερευνητές του ΚΜΣ Δημήτρης Καμούζης και Νικόλας Νικολαΐδης. Η υπεύθυνη του Αρχείου και της Βιβλιοθήκης, Βαρβάρα Ψυχούλα-Κοντογιάννη, υποστήριξε την αρχειακή έρευνα των φοιτητών, ενώ το Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο παρουσίασε ο Χάρης Σαρρής.
Σύντομα θα είναι διαθέσιμο το ιστολόγιο (blog) του θερινού σεμιναρίου, όπου οι φοιτητές θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους.


















